Selecteer een pagina

5 Tips om te bloggen als een pro

Een blog is een soort online, openbaar dagboek waar de schrijver de lezers meerdere malen per week op de hoogte houdt. Er zijn weblogs over honderden verschillende onderwerpen te vinden, elke blogger bepaalt zelf waar hij of zij graag over schrijft.

Bij bloggen gaat het niet alleen om wat en hoeveel er wordt geschreven. Het gaat ook om de wijze waarop dat gedaan wordt. Iedereen kan om die redenen een blogger zijn, maar een succesvolle blogger wordt u pas, na het doornemen van deze tips.

 

 

1. Planning

Maak een plan voor u begint met schrijven. Het is uiterst belangrijk dat u weet wat u precies gaat doen en hoe. Bovendien is een goede planning tijdbesparend. Zorg voor een rode draad in uw blogs door te bloggen volgens een bepaalde structuur.

Kies een onderwerp dat u interesseert.

Is het onderwerp niet boeiend? Maak het dan spannend. Het motto luidt: no fun in the writer, no fun in the reader.

Als bloggen uw baan is, moet u bereid zijn om over alles te kunnen schrijven. Een succesvolle blogger wordt u pas als u over elk onderwerp boeiend en met passie kan schrijven. Het maakt dan niet uit of het onderwerp voor uzelf wel of niet spannend is.

Maak een outline

Een outline wordt gemaakt om een globaal beeld te hebben over wat er geschreven gaat worden. Voor beginners is dit heel belangrijk. Het maakt niet uit waar u deze outline vastlegt. Het punt is dat u weet op welke wijze de essentie naar voren wordt gebracht. Kortom, een inhoudsopgave.

Doe vooronderzoek

Om te bloggen hoeft u geen alwetende te zijn. Hoe goed u ook kan schrijven, vooronderzoek is nodig. Ga lekker googlen over een onderwerp om meer inzicht hierin te krijgen. Zorg er wel voor dat u betrouwbare bronnen gebruikt. Wees nieuwsgierig tijdens het bloggen.

Controleer de feiten

Als u een tekst moet vertalen, screen dan eerst de feiten en neem niet klakkeloos alles over. Weblezers zijn heel kritisch. Ook als u zelf een tekst schrijft, moet u ervoor waken dat het op (100%) waarheid berust en dus niet uit de duim gezogen is. Wees zo nauwkeurig mogelijk tijdens het bloggen.

 

 

2. Titel en alinea

De titel is de deken van het verhaal. Met een goede titel nodigt u de lezer uit om uw blog te lezen. Een titel of tussenkop kan aan het begin of aan het eind van het schrijfproces bedacht worden. It’s up to you!

Schrijf overtuigende titels, luister naar de doelgroep en houd rekening met Google. Oefening baart kunst. Lees hier enkele tips om een overtuigende titel te schrijven.

http://www.blogtrommel.com/overtuigende-titels/

 

 

3. Schrijven

Na de planning en vooronderzoek, is het dan zover: u staat op het punt een verhaal neer te pennen. Het ligt helemaal aan hoe u dat gaat doen. De een schrijft de blog in een keer, de ander neemt tussendoor pauzes van een half uur.

Het beste is dat u gewoon in een keer de blog schrijft. Zo blijft u gefocust en bent u sneller klaar met schrijven. De kans is dan groot dat er geen belangrijke punten worden vergeten.

 

 

4. Invloed van afbeeldingen

Mensen op het internet scannen de tekst, voor ze het besluit nemen om te lezen.

Voeg afbeeldingen en video’s toe aan uw blogpost. Afbeeldingen, diagrammen, tabellen en video’s zijn aantrekkelijk en onderstrepen, versterken of illustreren de essentie van het verhaal.

Gebruik wel afbeeldingen die passen binnen de context.

 

 

5. Webklaar maken

De truc is om spannend en leesbaar te schrijven. Houd uw lezer bij de les!

Schrijven is schrappen. Schrijf alleen dat wat je wilt vertellen, herhaal niet te veel en vraag iemand om uw tekst nog een keer te lezen. Schrijf korte zinnen en paragrafen en maak het vooral SEO-vriendelijk. Met SEO-vriendelijk wordt bedoeld dat de tekst makkelijk te vinden is in Google. Als schrijver wordt het aangeraden de tekst altijd hardop te lezen. Zo kom je fouten tegen en merkt u het als u over een zin of woord struikelt. Dit kunt u dan meteen aanpassen.

De belangrijkste competentie die een blogger onder de knie moet hebben, is omgaan met kritiek. Geen enkele blog is perfect, houd daar rekening mee. Lezers zullen altijd commentaar hebben op uw werk. Zolang u het beste uit uzelf haalt, maakt dat van u een goede blogger.