Selecteer een pagina

Vergelijking Wix & WordPress

Als webbouwer bent u voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om snel en makkelijk een website te bouwen. Tegenwoordig worden de meeste websites gemaakt met WordPress. Sinds eind januari 2015 is Wix ook beschikbaar in Nederland. In dit artikel zal ik u laten zien wat het verschil is tussen Wix en WordPress op 5 verschillende gebieden.

 

 

Flexibiliteit

WordPress is een open source. Het grootste probleem met WordPress is dat een hoop tools/plugins niet worden gebouwd door goede ontwikkelaars. Slecht gebouwde plugins vertragen de prestaties van uw website, zorgen voor problemen of, nog erger, laten een website crashen. Wanneer dit gebeurt, hoeft u niet te rekenen op hulp van de plugin-ontwikkelaar, zeker niet als de plugin gratis is. Ook is er geen centraal punt waar u kunt zoeken naar een oplossing. U bent dus op uzelf aangewezen.

Een Wix website opzetten is gratis en gaat erg makkelijk. Om de kwaliteit te waarborgen is alles getest en gecontroleerd door de ontwikkelaars van Wix. Daarnaast bent u verzekerd van hulp in tijden van nood.

 

Gebruiksgemak

Voordat u aan de slag kan gaan met uw WordPress website, moet u technisch ingesteld zijn en kennis hebben van codes. Als u deze kennis niet bezit, is het verstandig om iemand in te huren om uw website te laten bouwen en te beheren. Als u toch besluit om het zelf te doen, moet u bereid zijn om enorm veel tijd te steken in het bouwen van de website en het bestuderen van de codes.

Wix is makkelijk in te vullen. Heeft u weinig tijd en wilt u binnen een dag uw website hebben, dan is Wix de juiste keuze. Het zijn vooraf gemaakte templates, die u als gebruiker alleen moet aanvullen. Wix is een drag & drop website builder en is te gebruiken door iedereen, gespecialiseerd of niet. Wat Wix vooral leuk maakt, zijn de indrukwekkende ontwerpen en de mogelijkheid om animaties toe te voegen. Echter, als u eenmaal een sjabloon hebt gekozen, kunt u deze niet eenvoudig wijzigen.

 

Support

WordPress heeft een groot forum waar gebruikers vragen kunnen stellen. Het kan echter voorkomen dat u pas laat reactie ontvangt of soms helemaal niet. Daarnaast is WordPress niet verplicht om uw probleem op te lossen als u een plugin hebt geïnstalleerd die door derden is gemaakt. Gelukkig zijn er heel veel video’s en artikelen op het internet te vinden over WordPress en hoe problemen hiermee op te lossen zijn.

Als u geen hulp kunt vinden in de Wix bibliotheek en online tutorials, kunt u uw vraag in hun support forum stellen aan het support team. Ze bieden ook per e-mail en telefoon ondersteuning. Als u uzelf aanmeldt voor hun VIP-plan, krijgt u ook VIP een-op-een ondersteuning.

 

Onderhoud

Ondanks het feit dat WordPress sterker is dan Wix, vereist WordPress nogal wat onderhoud. Als u de themes of plugins niet regelmatig update, loopt u het gevaar data te verliezen.

Wix zorgt regelmatig voor de updates, zodat u niets hoeft te doen. Dit is een voordeel, vooral als u zelfstandig of in een klein team werkt en over weinig tijd en technische kennis beschikt.

 

Pakketten

Als u een kwalitatief goede WordPress website wilt hebben, is het niet gratis. U betaalt voor de hosting, premium theme en domeinnaam. De plugins zijn in principe gratis, maar als u een plugin van een goede kwaliteit wilt, betaalt u ook per plugin.

 

Als u niet met WordPress kunt werken, moet u dit uitbesteden aan een specialist die de website voor u kan bouwen en beheren. Dit kost ook weer geld. De doe-het-zelver zal heel veel tijd moeten hebben om de trucjes van WordPress onder de knie te krijgen. Time is money.

 

  1. Free
  2. Connect Domain
  3. Combo
  4. Unlimited
  5. eCommerce
  6. VIP

Zelf raad ik u WordPress aan, maar voor wie geen programmeerkennis heeft, is Wix een goed alternatief. WordPress is populair en Google houdt van WordPress. WordPress websites worden op zo’n manier opgebouwd dat de Google-spiders ze snel en gemakkelijk kunnen analyseren. Dat is niet alles; WordPress is gratis, dat vind ik het leukst. Vanwege het low budget concept dat ik hanteer, vind ik WordPress de beste oplossing.