06 85463975 info@gofke.nl

Alles wat jij moet weten over WordPress

7 goede tips voor ondernemers die een nieuwe WordPress website willen laten maken. 

Het maken van een WordPress-website is gemakkelijer dan u denkt, omdat u out of the box direct aan de slag kunt met het plaatsen van teksten, fotos, YouTube filmpjes en andere content. Er zit namelijk al een ingebouwde WYSIWYG editor en mediamanager in WordPress.

Het beheren van uw website kan voor wat meer uitdaging zorgen,omdat er bij WordPress meerdere mogelijkheden zijn. U kunt bijvoorbeeld uw website, blog of webshop bouwen en onderhouden met WordPress.

Dit artikel geeft u de basis informatie die u nodig hebt bij het beheren van uw website. Met behulp van de hieronder genoemde zeven tips komt u een heel eind en kunt u straks goed overweg met uw WordPress-website.

1. Sidebar

Het begrip ‘Sidebar’ komt u vaak tegen als u met WordPress aan de slag gaat. Het is een balk aan de zijkant van uw pagina waar informatie in staat. In de sidebar kunt u widgets plaatsen. 

Dat zijn kleine functies op een website. U kunt hierbij denken aan een kalender widget of een zoekwidget voor het zoeken op uw website. Veel  WordPress websites hebben een sidebar en u kunt zelf bepalen wat u toevoegt aan uw sidebar. Voeg echter alleen datgene toe aan de sidebar, wat aantrekkelijk is voor de bezoekers van uw website U kunt bijvoorbeeld een mooie foto plaatsen die past bij het onderwerp of een WordPress menu toevoegen..

Tip: Klik op “Appearance & Widgets” en laat alleen datgene staan wat meerwaarde geeft aan uw website en business.

2. Media Library

In WordPress kunt u voor al uw afbeeldingen een speciale folder/map aanmaken. De afbeeldingen zijn te koppelen aan een keyword, die makkelijk via de search optie van uw webpagina te vinden is. 

Zorg er wel voor dat een keyword heel kort en omschrijvend is. Zie het als een bibliotheek, waar de bezoekers heel makkelijk en snel de afbeeldingen kunnen vinden. Zo maakt u uw website gebruiksvriendelijk.

Tip: Klik op “Settings & Media” en uncheck de knopjes naast “Organize my uploads into month- and year-based folders.” Als u niet op uncheck klikt worden de foto’s gesorteerd op datum. En dat is niet wat u wilt op uw website.

3. Permalinks

Wilt u dat uw site makkelijk vindbaar is in zoekmachines als Google, Bing en Yahoo? Dat is mogelijk, als u duidelijke permalinks samenstelt.

Op het moment dat u een artikel aanmaakt, maakt WordPress automatisch een permalink (de URL van uw artikel) aan. Dit is feitelijk de titel van uw pagina. Als u een lange titel hebt bedacht, krijgt u ook een enorm lange link. Een lange link is door gebruikers niet makkelijk te lezen. Houd de link daarom kort en omschrijvend.

Gebruik in plaats van spaties een minteken. In plaats van “dit is zo’n mooi meisje met lang haar & zo.versie12.jpg” schrijft u bijvoorbeeld “meisje-met-lang-haar.jpg”.

Tip: Klik op “Settings” en vervolgens op “Permalinks”. Als u eenmaal de Permalinks hebt ingesteld doet WordPress al het moeilijke werk automatisch.

4. Vergroot het klantenbestand door middel van titels en descriptions

Wanneer u uw berichten op Facebook, Google+ en LinkedIn deelt, halen deze diensten een titel en beschrijving uit uw pagina voor een korte omschrijving van de link die u deelt. Wanneer deze pagina opduikt in Google worden de titel en beschrijving zichtbaar die Google heeft geselecteerd uit uw tekst. Als u geen title en description tag hebt gedefinieerd, haalt Google gewoon de eerste zinnen uit uw tekst en presenteert dit aan de bezoekers.

Het kan zijn dat de eerste zinnen niet aantrekkelijk zijn voor lezers, bijvoorbeeld omdat ze de inhoud van uw website niet goed weergeven. Op deze manier verliest u bezoekers voor de website. Zorg er dus voor dat u goede title en description tags aanmaakt. Hiermee kunt u bezoekers lokken om verder te lezen en is uw site makkelijk vindbaar in zoekmachines.

Als hulpmiddel voor het opstellen van uw title en description kunt u SEO optimization software (Scribe) gebruiken.

5. De afbeeldingen   

Mensen is visueel ingesteld, daarom is het gebruiken van afbeeldingen op uw website een goed idee. Het trekt bezoekers aan. Zorg er wel voor dat deze afbeeldingen een title tag hebben. U kunt aan de afbeeldingen ook een alternate text tag koppelen. Het kan wel eens voorkomen dat de afbeelding niet opent op de site. Doordat er dan wel een text tag verschijnt kan de bezoeker alsnog lezen waar de afbeelding over gaat.

6. Gebruik een landing page

Wilt u snel de aandacht van bezoekers hebben? Gebruik dan een landing page. Een landing page is een speciaal gemaakte pagina op uw website, waar de bezoeker op komt na het klikken op de ‘lees verder’ knop. Zorg ervoor dat uw landing page zeer indrukwekkend is.

Heeft de theme geen ingebouwde landing page? Geen ramp. Met de Premise landing page software van WordPress is het zo gedaan.

7. Bewerk de footer van uw pagina

Bezoekers willen graag weten, wie de schrijver of beheerder is van een website. Dit kunt u laten zien door de auteursnaam en contactinformatie in de footer van uw pagina te vermelden. Met premium themes kan u veel meer informatie in de footer van uw pagina weergeven.