06 85463975 info@gofke.nl

9 tips voor het schrijven van online artikelen

Websitebezoekers houden niet van lezen. Houd dat in mind. Heeft u een business? Zorg er dan voor dat uw website makkelijk leesbaar is en de bezoeker overhaalt om door te klikken en te kopen.

Lezers houden niet van lange teksten.  De website lezer leest niet, maar zoekt. Pas als relevante informatie gevonden is, zal hij geïnteresseerd zijn om verder te lezen.

Het schrijven van artikelen voor uw website kan soms lastig zijn. Als u uzelf houdt aan de volgende spelregels, is het voor u echter een makkie.

 1. Zie uw lezer als een hongerige panter

    1. Om zijn prooi te krijgen, sluipt de panter er stilletjes op af.  Als hij dichtbij is, maakt hij een sprong en grijpt de prooi met zijn voorpoten. Neem aan dat uw lezers precies hetzelfde zijn. Zij gaan opzoek naar informatie en scannen deze.
    1. Tijdens het scannen besluit de lezer al of hij door moet gaan of niet. Als uw website gecompliceerd is, jaagt u lezers weg. Schrijf op zo’n manier dat de lezers uw boodschap makkelijk kunnen begrijpen, zonder veel te hoeven lezen.

2. De omgekeerde piramide

Op school heeft u geleerd om in de conclusie de belangrijkste boodschap over te brengen. Bij het schrijven van een artikel voor uw website doet u precies het omgekeerde. Zet de belangrijkste informatie helemaal bovenaan. De lezer moet al bij de eerste alinea weten waar de tekst over gaat.

U kan in het kort aangeven wat u voor de lezer kan betekenen. Als lezers eenmaal weten wat u doet, willen ze verder lezen.

3. Schrijf beknopt, helder en

duidelijkFormuleer beknopte, heldere zinnen. Houd het kort en geef de lezer de opdracht om door te lezen. Vraag niet aan de lezer om te denken, want dat zal niet gebeuren.

4. Maak uw tekst overzichtelijk

Als u met alinea’s, vet- en schuin gedrukte woorden werkt, is uw tekst overzichtelijk. Zorg voor een pakkende titel en tussenkopjes die het onderwerp reflecteren.

5. Lezers zijn luie en drukke mensen

Zie uw lezers als luie en drukke mensen, die geen lange teksten zullen lezen om aan informatie te komen. Vooral niet als de informatie elders sneller te vinden is. Enkele tips:

–       Gebruik korte paragrafen van maximaal 4 zinnen.

–       Maak korte zinnen van ongeveer 12 woorden.

–       Gebruik opsommingen

–       Gebruik actieve zinnen

–       Gebruik ‘jij’

–       Kies voor korte stukjes tekst met veel wit tussen de regels en alinea’s.

6. Bekende woorden

Probeer zoveel mogelijk bekende woorden te gebruiken. Gebruik geen vaktaal en gobbledygook (zinnen die er mooi uitzien, maar moeilijk te begrijpen zijn).

7. Elke pagina is een landing page

Lezers kunnen op elke pagina van uw website terechtkomen. Daarom is het belangrijk dat elke pagina van uw website een landing page is. De pagina moet krachtig, boeiend en overzichtelijk zijn. Het moet de essentie snel en duidelijk weergeven

8. Schrijf SEO-vriendelijk

Zorg ervoor dat uw website makkelijk te vinden is in zoekmachines als Google. Definieer de metatags heel goed en duidelijk. Gebruik aan het einde van uw pagina ook relevante links. Daarnaast zal uw ranking worden vergroot, wanneer lezers de mogelijkheid hebben om op uw website reacties achter te laten.

9. Webdesign

De layout en content moeten elkaar versterken. Gebruik een aantrekkelijke template die makkelijk te volgen is.

U kunt ook gebruik maken van afbeeldingen. Gebruik voor elke 350 woorden een afbeelding of video, die betrekking heeft op het onderwerp.

Schrijf simpel en makkelijk. U kan veel lezen over hoe u moet schrijven, maar u leert het pas als u het zelf doet. Houd u aan de spelregels, wees uzelf en schrijf wat u doet.